Koken met wijn - R&R Keukendesign

Koken met wijn

Met de feestdagen geven we onszelf een goede reden om uit te pakken. Met cadeaus, met decoratie en natuurlijk met het koken voor familie en vrienden. Gerechten koken met wijn is dan een mooi moment om je gezelschap mee te verwennen. In dit blog leggen wij uit welke wijn u waarbij kookt, wel soort wijn u het beste kunt kiezen en tot slot hebben we een paar klassieke gerechten die met wijn worden klaargemaakt.

Welke wijn kookt u waarbij?

Een simpele regel die gemakkelijk te onthouden is als u gaat koken met wijn, is als volgt. Witte wijn gebruik u voor wit vlees en vis. Rode wijn voor rood vlees. Een handig ezelsbruggetje. Rode wijn is veel zwaarder dan een witte wijn. De smaak van de vis wordt – gekookt in rode wijn – snel ondergesneeuwd door de wijnsmaak die bij een rode wijn zal ontstaan.

Koken Met Wijn

Dure of goedkope wijn

Een lekker gerecht waarin wijn wordt gebruikt, wordt niet per se lekkerder als u kiest voor een enorm dure wijn. Zonde zelfs, drink deze liever! Ga ook niet voor de goedkoopste wijn, maar kies bij voorkeur een wijn uit de middenklasse, denk aan een fles van ca. vijf euro. Bij het verwarmen van de wijn verandert de smaak, houd daar van te voren rekening mee.

Koken met zoete of droge wijn?

Als er in recepten niet wordt gesproken over een zoete of droge wijn, kies dan voor een droge wijn in uw gerecht. Wilt u graag met smaak variëren? Weet dan dat een zoete wijn meer natuurlijk suiker bevat in tegenstelling tot een droge wijn waarbij het alcoholpercentage vaak weer net iets hoger ligt.

Verdampt de alcohol?

Een vraag die velen bezighoudt als ze gaan met koken met wijn is: verdampt de alcohol? Uit onderzoek is gebleken dat er vrijwel altijd een bepaald alcoholpercentage in het eten achterblijft. Factoren zoals de afmeting van de pan, soort alcoholische drank of temperatuur tijdens het koken blijken geen invloed te hebben op de snelheid waarmee alcohol verdampt. Wel is uit onderzoek gebleken dat alcohol minder snel verdampt in een mengsel van water, vet, zout en eiwit. Daarom wordt aangeraden om eerst de alcoholische drank te koken en pas daarna toe te voegen aan het gerecht.

Klassieke wijngerechten

Speciaal voor u hebben wij een paar klassieke wijngerechten uitgekozen zodat u inspiratie kunt opdoen voor uw speciale (feest)dagen.

Coq au vin | een Franse klassieker | Bekijk recept
Boeuf Bourguignon | Frans stoofgerecht met rundvlees | Bekijk recept
Zabaglione | een italiaans overheerlijke afsluiter | Bekijk recept
Koken Met Wijn

Handige wijnweetjes

Tot slot hebben wij een paar handige wijnweetjes op een rij gezet.

Heeft u nog een restant wijn in de fles? Gebruik dit dan om ijsblokjes van te maken
Laat de wijn op kamertemperatuur komen voordat u het bij uw vlees of vis in de pan doet, het kan namelijk schrikken en daardoor taai worden als de wijn nog te koud is.
Warme wijn toevoegen aan uw vlees, zorgt voor een mals stukje vlees.

Meer weten over wijn?
Wilt u meer weten over wijn? Of bijvoorbeeld welke wijn en spijs combinaties het beste zijn? Bekijk dan ons blogartikel: Alles over wijn.