Alles over wijn: speciaal voor de wijnliefhebbers onder ons - R&R Keukendesign

Alles over wijn: speciaal voor de wijnliefhebbers onder ons

Handig! De weetjes over wijn op een rij. Speciaal voor de wijnliefhebbers onder ons: Wat zijn de beste omstandigheden om wijn te bewaren? Op welke temperatuur kunt u wijn het beste serveren? Welke wijn spijs combinaties zijn aanraders? Wij geven antwoord op deze vragen.

Wijn bewaren

Wijn bewaren nadat de fles geopend is, hoe kunt u dit het beste doen? Zodra wijn in aanraking komt met zuurstof start het verouderingsproces. Zonde, want een halfvolle fles wijn verliest sneller zijn aroma en smaak, maar met de juiste tips geniet u langer van uw geopende fles wijn.

Tips om uw wijn te bewaren:

Als u de wijn heeft geschonken, doe dan direct de kurk of dop weer in of op de fles.
Is uw fles half vol? Decanteer de wijn dan door de inhoud in een kleinere en schone fles te schenken. Er is dan minder ruimte voor zuurstof waardoor de wijn langer op smaak blijft.
Leg de wijn bij voorkeur in een wijnklimaatkast of wijnkoelkast op de juiste temperatuur.

Hoe lang is wijn houdbaar na openen?

Hoe lang is wijn houdbaar na openen, is een veelgestelde vraag. Dit hangt allereerst af van het soort wijn dat u wilt bewaren. Er is namelijk een verschil tussen rode, rosé, witte en mousserende wijnen of champagnes.

Witte wijn bewaren
Een witte wijn die geopend is geweest kan in de koeling ongeveer 4 dagen bewaard blijven. Wel is per dag te merken dat de wijn achteruit gaat, de frisse en fruitige tonen zijn minder vol van smaak. Blijft de witte wijn langer bewaard, dan krijgt het een zure smaak.

Een zoete witte wijn kan soms net iets langer worden bewaard, denk aan 5 dagen. Versterkte wijnen zoals port kunnen zelfs tot een maand na openen nog worden gedronken.

Rosé wijn bewaren
Net als de witte wijn kan rosé wijn ongeveer 4 dagen worden bewaard na openen. Ook hiervoor geldt dat het in de koeling moet worden bewaard maar dat de wijn met de dag zijn smaak een beetje verliest.

Rode wijn bewaren
Rode wijn kan ongeveer tot 2 dagen na openen nog worden gedronken. Bevat de rode wijn veel tannine dan is het mogelijk om de geopende wijnfles nog tot drie dagen daarna te nuttigen.

Champagne of mousserende wijn bewaren
Drinkt u champagne of mousserende wijn dan is er vaak iets te vieren. Kleine kans dat er iets in de fles overblijft. En dat is dan maar beter ook, want mousserende wijnen of champagne lenen zich er minder goed voor om te bewaren. Doordat het koolzuur – de bubbels – snel verdwijnen na openen, verdwijnt de smaak na één dag al.

Geur van wijn
Twijfelt u of de geopende fles wijn nog wel goed is? Probeer dan één van de volgende geuren te herkennen en u weet meteen dat het beter is om de wijnfles leeg te laten lopen in de gootsteen.

Sterke gistgeur? Ruikt de wijn erg naar gist dan kunt u het beter weggooien. Rode wijn heeft altijd een klein beetje de geur van gist, maar teveel gist verpest de smaak.
Een azijnachtige geur? Dan heeft de wijn een te hoge zuurgraad en is niet meer goed.
Ruikt de wijn naar een kelderlucht of zwavelgeur? De wijn is dan verkeerd gebotteld dus zonde maar helaas, niet meer drinken.

Wijn temperatuur

De juiste temperatuur voor een fles wijn hangt van een aantal dingen af. Algemeen bekend is dat een witte wijn koel wordt geserveerd en een rode wijn op kamertemperatuur. Maar wat is de ideale temperatuur per type wijn?

Temperatuur witte wijn
De juiste temperatuur voor een lichte witte wijn is tussen de 7 en 10 graden. Fruitsmaken komen op die manier goed naar voren. Heeft u een vollere witte wijn of bijvoorbeeld een houtgerijpte witte wijn dan is tussen de 12 en 14 graden aan te raden.

Heeft u een mousserende of dessertwijn, houdt dan 6 tot 8 graden aan. Dergelijke wijnen worden plakkerig bij een hogere temperatuur en bubbels worden een beetje lafjes.
Legt u uw fles in de koelkast – die gemiddeld vaak staat ingesteld op 4 graden – haal deze er dan een kwartiertje voordat hij wordt geserveerd uit. Dan is de fles op de juiste temperatuur.

Temperatuur rode wijn
Voor de juiste temperatuur voor een rode wijn wordt altijd kamertemperatuur aanbevolen. Alleen denken wij Nederlanders dan aan 20 tot 22 graden. Dit is een tikje te warm voor een rode wijn. Het beste kunt u uw rode wijn in een wijnklimaatkast bewaren op 16 of 17 graden. Gaat u de wijn serveren, dan warmt het in het glas nog iets op waardoor het op de ideale temperatuur uitkomt tussen de 17 en 19 graden.

Wijn spijs combinaties

Een goede combinatie van wijn en spijs kan soms een uitdaging zijn. Helemaal voor tijdens de feestdagen, wanneer u wilt uitpakken voor familie en vrienden, kunt u misschien wel wat hulp gebruiken.

Maak gebruik van dit handige schema met wijn en spijs combinaties. Hierin staan de algemene wijn categorieën met enkele voorbeelden, maar ook diverse soorten eten, met best passende wijn en geschikte temperatuur om de wijn het beste te serveren.

Alles Over Wijn Speciaal Voor De Wijnliefhebbers Onder Ons