Sous vide koken - R&R Keukendesign

Sous vide koken

Sous vide koken in uw eigen keuken? Lange tijd leek het een droom maar inmiddels zijn er een aantal leveranciers die het mogelijk maken om thuis sous vide te koken. Benieuwd wat het inhoudt en waarom het zo populair is? Ga er lekker voor zitten want speciaal voor u hebben wij de belangrijkste informatie over sous vide voor u verzameld.

Wat is sous vide koken?

Wat is sous vide koken nu eigenlijk? De Franse vertaling is ‘onder vacuüm’ oftewel vacuümgaren. Met deze kooktechniek worden vacuümverpakte etenswaren op een constante en relatief lage temperatuur, voor lange tijd in een waterbad gegaard. En het leuke is dat sous vide koken toepasbaar is voor vrijwel iedere gang. Van vlees, gevogelte en vis tot groente, fruit, desserts en zelfs alcoholische drank.

Sous Vide Koken

De voordelen van sous vide koken zijn dat

alle smaak en voedingsstoffen maximaal behouden blijven tijdens het gaar proces
de textuur mooi blijft, precies zoals die is bedoelt
dat u er vrijwel geen omkijken naar heeft tijdens het gaar proces
grotere hoeveelheden eten kunnen tegelijkertijd worden bereidt
eten in principe niet kan doorgaren
vocht en sappen niet kunnen ontsnappen waardoor het eten nooit droog is
het sous vide koken erg eenvoudig is voor iedereen.

Sous vide apparaat

Er zijn verschillende apparaten op de markt om sous vide mee te koken. Naast deze speciale sous vide apparaten is het ook mogelijk om dit in een eenvoudige pan op de kookplaat te doen (warmwaterbad) of in een stoomoven. Tot slot is het wel heel handig om een speciaal vacumeer-apparaat te hebben ter voorbereiding van vacumeerzakken.

Sous vide koken in stoomoven

Het is algemeen bekend dat een stoomoven zorgt voor een gezonde maaltijd. Wilt u de overtreffende trap van een gezonde maaltijd? Kies dan voor sous vide koken in de stoomoven.

Sous Vide Koken

De eenvoudige stappen

Aan de slag met sous vide koken? Dit zijn dan de stappen die u doorloopt.

Stap 1: vacumeren
Verpak het voedsel in een vacuümzak die geschikt is voor sous vide. Zorg dat de lucht verdwijnt met behulp van een vacuümlade of vacumeermachine.

Stap 2: kies uw manier
Kies uw manier van sous vide koken. Zoals gezegd kan het met een speciaal sous vide apparaat, maar ook is het goed mogelijk in een pan op de inductiekookplaat óf met behulp van de stoomoven. Wist u dat zowel Siemens, Miele, ATAG als AEG een speciale sous vide functie op de oven heeft? En ook kunt u met de AEG SensePro functie op de inductiekookplaat de temperatuur erg nauwkeurig meten waardoor u restaurantwaardige maaltijden bereidt.

Stap 3: temperatuur instellen
Volg de temperatuur in uw gekozen recept om het gerecht op de juiste temperatuur te bereiden. De kunst met sous vide koken is om het eten ver onder het kookpunt te garen waardoor de smaak zo verbluffend lekker is. Een paar voorbeelden van etenswaren en hun temperaturen inclusief garingstijd zijn:

Ribeye – 54 graden voor 40 minuten
Pulled pork – 70 graden voor 24 uur
Garnalen – 54 graden voor 25 minuten
Zoete aardappel – 85 graden voor 40 minuten

Stap 4: laat de magie gebeuren
Nu is het moment aangebroken om.. te wachten. Door de constante temperatuur hoeft u niet steeds op te letten en kan het eten niet doorgaren. Het is nu wachten tot de bereidingstijd is verstreken. Kortom, laat de magie gebeuren en geniet daarna van uw heerlijke en gezonde sous vide maaltijd.

Sous Vide Koken

Wilt u meer weten over deze kooktechniek?

Wilt u meer weten over deze Franse kooktechniek sous vide? Breng een bezoek aan onze showroom en vraag naar de mogelijkheden voor het toepassen van deze techniek in uw keukenapparatuur. Zo maakt u het zichzelf een stuk eenvoudiger en geniet u regelmatig van een ultra gezonde maaltijd.

Geschreven door Uwkeukenspeciaalzaak.