Innovativiteit in de keuken: trends in keukenapparatuur - R&R Keukendesign

Innovativiteit in de keuken: trends in keukenapparatuur

Fornuizen, ovens, magnetrons en aanverwante kookapparaten lijken qua uiterlijk en functionaliteit niet heel snel te veranderen. Toch is er elk jaar weer een aantal noviteiten, zijn apparaten onderhevig aan designtrends en zijn er verschuivingen waarneembaar.

"De echte smaakmakers in de keuken"

Bij de aanschaf van een nieuwe keuken houden de meeste mensen zich eerst bezig met de indeling en de materiaalkeuze voor de kasten en het werkblad. De apparatuur wordt dan pas later bepaald. Niet iedereen realiseert zich dat de apparaten maar liefst 50% van de totale waarde van een keuken vertegenwoordigen en dat er intensief gebruik van wordt gemaakt. Zo’n 83% van de Nederlanders gebruikt bijvoorbeeld dagelijks keukenapparaten zoals een oven en magnetron. Kookprogramma’s, tv-koks, bloggers en YouTube chefs maken thuis koken populair. Het gevolg is dat thuiskoks steeds vaker experimenten met nieuwe kooktechnieken en ingrediënten. En voor hen is goede en functionele keukenapparatuur essentieel!

Nieuwe afzuigsystemen

Bovenaan het lijstje van opvallende noviteiten staan nieuwe afzuigtechnieken zoals downdraft en kookplaatafzuiging. Met als uitgangspunt dat kookdamp meteen wordt afgezogen in het kookveld zelf. We kenden al de downdraft systemen waarbij de afzuigunit omhoog komt, maar nu zijn er ook systemen waarbij de afzuigunit in de kookplaat zelf wordt geïntegreerd: aan weerszijde of in het midden van de kookzones. De nieuwe ComboHob van AEG is hiervan een goed voorbeeld. Deze 80 cm brede inductiekookplaten met 4 kookzones beschikken over een afzuigunit in het midden en zijn leverbaar in een recirculatieversie of met een afvoer naar buiten. Dit ruimtebesparende concept creëert nieuwe mogelijkheden in het ontwerpen van je keuken.

Koken op inductie

Steeds meer consumenten stappen over van koken op gas naar koken op inductie. Bijna de helft van de verkochte kookplaten tegenwoordig is een inductiekookplaat. Dat is niet zo gek, want koken met een stekker heeft de toekomst. Het is makkelijk, veilig en schoon.

In Nederland gaan we stap voor stap van het aardgas af. Veel nieuwbouwwijken zijn al complet gasloos. Koken op inductie lijkt veel op koken op gas: je kunt de temperatuur snel regelen. Maar het is ook veiliger: de kookplaat zelf wordt niet zo heet en er is geen vlam waar je je aan kunt branden. Bovendien is een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken. En omdat alleen de bodem van de pan wordt verwarmd, gebruik je nooit meer energie dan nodig!

Innovativiteit In De Keuken Trends In Keukenapparatuur

Nieuwe kleuren

Roestvrijstaal heeft lang het keukeninterieur gedomineerd en is nog steeds onveranderd populair. Daarnaast is (glanzend) zwart in opkomst. Het nieuwste van het nieuwste is matzwart. Matzwarte oppervlakten werden van oudsher in keukens gebruikt van gietijzeren kookgerei tot geëmailleerde keramische artikelen. Het materiaal is van nature vlekvrij en dat maakt het zowel praktisch als stijlvol. De MattBlackLine van AEG biedt een brede selectie modellen die een matzwarte afwerking combineren met een andere premium materialen.

Innovativiteit In De Keuken Trends In Keukenapparatuur
Innovativiteit In De Keuken Trends In Keukenapparatuur

Connected cooking

Niet alleen mensen zijn tegenwoordig online, dingen ook. Denk aan machines, auto’s of de thermostaat. Ze vormen samen een groot ‘internet of things’, oftewel het internet der dingen. Ook de oven is inmiddels online. Ja je leest het goed. Je kunt via een app een recept naar de oven sturen, via je smartphone instellingen zoals de baktijd aanpassen of de temperatuur te wijzigen. Of verbind de oven met Google Assistent, dan kun je hem gewoon vertellen om bijvoorbeeld de temperatuur te verlagen. Dankzij een ingebouwde camera kun je het kookproces zelfs op je smartphone volgen. Je hoeft dus niet meer in de keuken te zijn om controle te hebben.

Koken via WiFi

"Een kijkje in de keuken vanaf de bank"

De nieuwe AEG connected ovens met CookVieuw camera maken het bereiden van de lekkerste gerechten nu helemaal gemakkelijk. Via de My AEG Kitchen app kies je een gerecht en de app stuurt vervolgens de juiste instellingen naar de oven. Je kunt het kookproces op je smartphone of tablet volgen en hiermee ook tijdens de bereiding de instellingen eventueel aanpassen. Wil je het nog makkelijker? Dan kun je de oven laten samenwerken met Google Assistant en hem gewoon vertellen wat je wilt.

Innovativiteit In De Keuken Trends In Keukenapparatuur

“Hey Google, zet de oven aan!”