Een stoomoven, iets voor u? - R&R Keukendesign

Een stoomoven, iets voor u?

Een nieuwe keuken kan eigenlijk niet meer zonder stoomoven. Stomen is hét nieuwe koken. Het is een manier om eten te bereiden waarbij geen olie of vet nodig is. Koken in de stoomoven is gezonder, smaakvoller en eenvoudiger. Om die reden kan een stoomoven voor u interessant zijn. Wij geven u graag advies!

Hoe werkt een stoomoven?

Stoomovens werken met water dat verhit wordt, waarna dit veranderd in stoom. Maar waar komt dat water vandaan? Stoomovens hebben een waterreservoir welke na ieder gebruik opnieuw gevuld moet worden. Het is echter ook mogelijk om uw stoomoven direct aan te sluiten op de waterleiding, waardoor u niet iedere keer zelf het water hoeft bij te vullen. Handig toch?

Het koken met stoom is eenvoudig en zeer effectief. De hete stoom verhit het gerecht rechtstreeks en omsluit het aan alle kanten. Het te bereiden eten ligt niet in het water, waardoor de smaak en de belangrijke voedingsstoffen veel beter bewaard blijven. Maar wat kan er nu allemaal bereid worden in een stoomoven?

In een stoomoven kunt u meer dan alleen groenten bereiden. U kunt aardappelen, vis, vlees, gevogelte en rijst bereiden met behulp van stoom. In principe geldt: alles wat u in een pan kunt bereiden, is ook te bereiden in een stoomoven.

De stoomoven kan zelfs hele maaltijden tegelijk aan. U heeft er geen omkijken (meer) naar. Denk aan een gerecht van bijvoorbeeld aardappels, wortels en vis. Dit kan binnen een half uurtje op tafel staan. Ingrediënten hoeven niet ontdooit te zijn voordat ze in de stoomoven gaan. Ter illustratie: u stelt de oven in op 100 graden. Eerst gaan de aardappels in de stoomoven. Na een goed kwartier kunnen de wortels erbij, die vijf minuten nodig hebben. Daarna schakelt u de oven terug naar 85 graden en stoomt u de vis nog eens vijf minuten. De aardappels en de wortels kunnen gewoon in de oven blijven. Ze garen niet door, maar blijven wel warm.

Voordelen van een stoomoven

1 vitaminen en mineralen blijven beter behouden
In de stoomoven wordt het water verwarmd, waardoor het veranderd in waterdamp. De vitaminen en mineralen lossen hierdoor niet op in het water. Dit betekent dat u gezonder eet, omdat alle voedingsstoffen behouden blijven.

2 kleur en structuur blijven beter behouden
De kleuren van bijvoorbeeld uw groenten blijven veel feller en mooier wanneer u stoomt. Maar niet alleen de kleur wordt er beter op. Ook de structuur blijft intact. Zo valt een mooi stukje vis tijdens het bakken of pocheren al snel uit elkaar, terwijl het na stomen in de stoomoven heel stevig blijft.

3 het is een gezonde manier van koken
Bij het koken met stoom blijven de voedingswaarde, waaronder vitamine C en mineralen, en smaak, geur, kleur en sappen beter behouden dan bij het koken in water. Doordat het eten een betere smaak heeft, zult u ook minder zout en andere specerijen gebruiken op uw gerecht. Ook wordt er geen vet gebruikt tijdens het stomen, wat het koken een stuk gezonder maakt.

4 nooit meer aanbranden of overkoken
Op een kookplaat kan het eten droog, en daardoor aangebrand, worden als u het vergeet in de gaten te houden. Bij een stoomoven blijft de temperatuur constant en wordt er met gecontroleerde stoom gewerkt, waardoor het onmogelijk is dat ingrediënten aanbranden of uitdrogen.

5 u kookt een stuk efficiënter
Groenten behouden hun beet en aardappelen verkoken niet. Vlees en vis zullen mals en sappig blijven en niet meer uitdrogen. De stoomovens van Miele hebben bijvoorbeeld een functie waarbij u het gerecht kunt aanklikken op het scherm en de stoomoven kiest daarbij automatisch de juiste instellingen, zoals temperatuur en tijd.

6 het is heel makkelijk in gebruik
Dankzij de voorgeprogrammeerde stoomtijden en ingebouwde recepten hoeft u niet echt meer om te kijken naar de gerechten, behalve dan voor het toevoegen van ingrediënten aan het kookproces. Denk hierbij aan de groenten en in een tweede fase de vis.

7 warm houden is geen probleem.
In een stoomoven kunt u makkelijk(er) eten warmhouden, zonder dat het afbreuk doet aan de kwaliteit en smaak. De oorspronkelijke smaak van ingrediënt blijft behouden.

De combinatie van stoom en warme lucht maakt het ook zeer geschikt om ingrediënten op te warmen. Dat duurt wel iets langer dan in een magnetron, maar het hele gerecht is egaler ontdooid. Ook verzekert de stoom het behoud van smaak, vocht, knapperigheid en kleur terwijl de warme lucht het voedsel verwarmt. Ook voor het bakken van brood is het een ideale bereidingswijze.

8 maximale controle
Wilt u vis, vlees of gevogelte met exacte temperatuur bereiden? Dat kan eenvoudig met een stoomoven. De meeste stoomovens hebben namelijk een Bratometer die de temperatuur bijhoudt. U hoeft alleen nog te bepalen hoe rood, rosé of gebakken u het gericht wilt serveren. In het display ziet u in één oogopslag hoe lang de bereidingstijd nog duurt.

Miele Experience Center

Twijfelt u nog? Bezoek dan eens het Miele Experience Center. Hier kunt u ook deelnemen aan verschillende kookdemo’s waarbij u een stoomoven, of combi stoomoven, in werking kunt zien.

Uiteraard willen wij u ook voorzien van informatie over stoomovens. Kom gerust eens langs in onze showroom voor vrijblijvend advies.