Duurzame keukens - R&R Keukendesign

Duurzame keukens

Duurzame keukens sluiten perfect aan bij het tijdperk waar we ons in bevinden. We hebben de afgelopen periode – meer dan ooit – bewust stil gestaan bij de wereld om ons heen en dat heeft iets getriggerd. Duurzaamheid, het milieu en onze natuur komt steeds hoger op de agenda te staan bij een ieder van ons. Wat kunt u voor duurzame keuzes maken als u op zoek gaat naar het vernieuwen van uw keuken? Speciaal voor u helpen wij u op weg naar een groene keuken.

Graag vertellen wij u meer over:

De groene keuken
Energiezuinige keukenapparatuur
Duurzame keukenbladen
Keuken renoveren

Groene keuken

Een groene keuken samenstellen om uw steentje bij te dragen aan het milieu? Kies de keukenfronten die FSC gecertificeerd zijn of het PEFC keurmerk hebben ontvangen. FSC staat voor Forest Stewardship Council en is een internationaal keurmerk met eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. PEFC staat voor programme for endossement of forest certification en wordt eveneens gesteund door overheden, bedrijven en regionale organisaties. Hout met het PEFC keurmerk komt uit duurzaam en sociaal beheerde bossen. Kies bewust voor een groene keuken en controleer of het FSC of PEFC label van toepassing is op uw gekozen keukenfront.

Energiezuinige keukenapparatuur

Energiezuinige keukenapparatuur is een must in een duurzame keuken. Hier kan ook een groot verschil mee worden gemaakt. Keukens worden steeds luxer met alle handige en veelzijdige keukenapparatuur die op de markt wordt gebracht. Het geeft ons veel comfort en gemak, maar het heeft ook z’n weerslag op het milieu. Vraag uzelf daarom van tevoren af: ‘Heb ik al deze apparatuur nodig?’. Door in ieder geval voor zo energiezuinig mogelijke keukenapparatuur te kiezen, maakt u al een verschil (Zo bespaar je gemiddeld tot € 380,- over de levensduur met een zuinige koelkast met label A). Weten hoe u impact kan maken met uw energiezuinige keukenapparatuur? Het begint met het kiezen voor groene stroom. En heeft u zonnepanelen? Dan wekt u uw eigen stroomvoorziening op waarmee u uw woning van elektriciteit kan voorzien. Is dit voor elkaar? Overweeg dan ook deze opties:

Kies voor koken op inductie

Bent u gewend om op gas te koken? Dan kan het voelen als een behoorlijke overgang. Maar wilt u het verschil maken met uw duurzame keuken? Kies dan zonder twijfel voor een inductie kookplaat oftewel elektrisch koken. Naast het feit dat koken op inductie veiliger is dan bijvoorbeeld gas (open vuur) is het ook effectiever. De warmte wordt rechtstreeks in de pan veroorzaakt terwijl bij open vuur de warmte ook in de lucht verdwijnt waardoor dit minder rendabel is.

Duurzame Keukens

Koelkast met vershoudlades

Wilt u vers eten langer vers houden en onder de ideale omstandigheden bewaren? Kies dan voor een koelkast met vershoudlade. Deze compartimenten hebben een eigen temperatuur en luchtvochtigheid waardoor fruit en groente langer vers kan worden bewaard. Dit scheelt voedselverspilling én bespaart u geld.

Energiezuinige kranen en kokendwaterkranen

Een duurzame keuken en een kokendwaterkraan lijken niet de ideale combi. Toch kan dit het wel zijn als er bijvoorbeeld een EcoStart functie op de kraan zit. Er komt dan uitsluitend koud water uit de kraan als de hendel in de middenstand staat. Het warmwaterverbruik daalt dan met maar liefst 30%. Het water hoeft dan niet onnodig te worden verwarmd, dat bespaart energie.

Zuinige vaatwasser

Veel vaatwassers met een goed energielabel (A en hoger) zijn technisch erg duurzaam ingesteld. Zo wordt er ongeveer net zoveel water in de machine gebruikt, als dat u met de hand uw vaat zou afwassen. Het nadeel kan zijn dat de vaat niet zo goed droogt, omdat de temperatuur van het water niet zo hoog is tijdens het spoelen. Kies daarom voor een vaatwasser met Zeolith functie. Het resultaat hiervan is een droge vaat, zelfs uw plastic servies. En blijft het waterverbruik beperkt.

Duurzame Keukens

Afvalsorteersysteem

We worden allemaal aangespoord om ons afval te scheiden. Ook dat draagt bij aan het milieu. Om dit zo eenvoudig mogelijk te maken is het aan te raden om een afvalsorteersysteem in uw keuken op te nemen. Een afvalsysteem waarbij minimaal drie bakken zijn opgenomen zodat u dit eenvoudig kan deponeren in de daarvoor bedoelde afvalcontainers en niet in de verleiding wordt gebracht om alles bij het restafval te storten.

Duurzame Keukens

Verlichting

Tot slot is onze: kies altijd voor led verlichting. En maak een verschil tussen uw algemene en sfeerverlichting én uw werkverlichting boven de werkruimte. Op die manier hoeft niet al het licht aan te staan en hoeft alleen te worden gebruikt wat nodig is.

Duurzame keukenbladen

Nu we de keukenkasten en keukenapparatuur hebben behandeld blijven de duurzame keukenbladen over. Ook een essentieel onderdeel van uw keuken waar u het verschil mee maakt om tot een milieuvriendelijk keuken te komen. Ontdek keukenbladen met Greengridz als basismateriaal. De grote voordelen van Greengridz zijn:

Dat de ecologische voetafdruk van dit materiaal vele malen kleiner is en het een 60% lagere CO2-uitstoot heeft in vergelijking met multiplex (de meeste aanrechten zijn hiermee vervaardigd).
Dat het recyclebaar en biologisch afbreekbaar is.
Dat het voldoet aan de strenge richtlijnen voor milieuvervuilende stoffen in onze woning.
De hoge mate van water- en stootvastheid.
Dat het voorzien is van het FSC keurmerk.
Dat het een enorm licht materiaal is waardoor transporteren eenvoudiger is.
Dat het verwerkt kan worden in keukenbladen als TopLaminaat, DecorTop en Fenix. Daarmee wordt u een enorme keuzemogelijkheid geboden om tot een passend duurzaam keukenblad te komen.
Duurzame Keukens

Keukens renoveren

Heeft u een keuken die nog niet helemaal aan vernieuwing toe is maar kan worden opgeknapt met een paar aanpassingen? Overweeg dan om uw keuken te renoveren, dan heeft u pas een duurzame keuken. Vervang u keukenblad, uw keukendeuren en/of uw keukenapparatuur. Het is niet alleen een verantwoorde keuze, gekeken naar het milieu. Het is ook aantrekkelijk voor uw portemonnee. Met een paar eenvoudige aanpassingen kunt u uw keuken een compleet nieuwe uitstraling geven en kan u jaren vooruit.

Duurzame keuken kopen

Wilt u graag een duurzame keuken kopen en wilt u graag gedegen keukenadvies, speciaal afgestemd op uw wensen? Dat is wat u mag verwachten van Uw Keukenspecialist. Graag denken wij met u mee en komen met verrassende ideeën om uw ideale duurzame keuken samen te stellen. Ontdek het zelf en maak een afspraak bij ons in de showroom.