Afzuigsystemen in de keuken: Welke past bij u? - R&R Keukendesign

Afzuigsystemen in de keuken: Welke past bij u?

Om een goede keuze te maken voor een geschikt afzuigsysteem in uw keuken was de definitieve keukenopstelling altijd van belang. En dan vooral op welke positie de kookzone werd geplaatst. Komt deze tegen een muur of in een keukeneiland. Met de komst van de inductie kookplaat met afzuiging is dit minder relevant. Uw kookzone kan op iedere gewenste plek worden gerealiseerd, doordat de afzuiging zich in de kookplaat bevind. Wilt u graag meer weten over inductie kookplaten met afzuiging of alle andere soorten? Speciaal voor u hebben wij een overzicht gemaakt van de soorten afzuigsystemen voor in de keuken.

Welke categorieën in afzuigsystemen bestaan er?

Wij omschrijven een zestal categorieën afzuigsystemen:

Inductie kookplaat met afzuiging
Downdraft afzuiging
Wandafzuigkappen
Inbouw afzuigkappen
Vlakscherm afzuigkappen
Afzuigkappen kookeiland

Inductie kookplaat met afzuiging

De inductie kookplaat met afzuiging is het nieuwste paradepaardje onder de kookplaten. De voornaamste reden waarom er wordt gekozen voor dit type kookplaat is dat er geen afzuigkap meer in het zicht hangt. Er is een open ruimte boven de kookzone waardoor u niet tegen een afzuigkap aankijkt en ook uw hoofd niet meer stoot tijdens het koken. Onze leveranciers zoals AEG, Siemens, Miele en Atag hebben een inductie kookplaat met afzuiging op de markt gebracht. Voor ieder budget een passende inductie kookplaat.

Afzuigsystemen In De Keuken Welke Past Bij U
Afzuigsystemen In De Keuken Welke Past Bij U

Hoe werkt afzuiging in een kookplaat?

In eerste instantie lijkt afzuiging in een kookplaat niet voor de hand liggend omdat warme lucht juist opstijgt. Met een kookplaat met afzuiging wordt de warme lucht naar beneden getrokken. De verklaring waarom het wel op effectieve wijze kan worden toegepast is dat kookdampen met een snelheid van één meter per seconden opstijgen. Een krachtig afzuigsysteem zuigt diezelfde damp met een snelheid van vier meter per seconden naar beneden. Op deze manier is het mogelijk om kookdampen, geuren en vetdeeltjes af te zuigen, nog voordat ze naar boven stijgen.

Waar moet u rekening mee houden?
Een inductie kookplaat met afzuiging heeft een zekere diepte waardoor u er rekening mee moet houden dat er een deel van uw kast of lade wordt gebruikt voor de techniek van de kookplaat. En de afzuigsystemen in een kookplaat zijn gemiddeld genomen iets minder krachtig als ze worden vergeleken met een traditionele afzuigkap.

Downdraft afzuiging

Een voorloper van de kookplaat met geïntegreerde afzuiging is de downdraft afzuiging. Deze is alleen in het zicht als u hem nodig heeft. De downdraft afzuiging verdwijnt namelijk in het werkblad, meteen achter de kookplaat.

Afzuigsystemen In De Keuken Welke Past Bij U
Afzuigsystemen In De Keuken Welke Past Bij U

Het is speciaal ontwikkeld voor een kookeiland omdat hiermee werd ingespeeld op de behoefte om de afzuigkap uit het zicht te verwijderen. Waar het voorheen behoorlijk robuuste afzuigsystemen waren heeft Siemens recent de GlassdraftAir gelanceerd. De glasplaat in combinatie met led-verlichting maakt van het koken in eigen keuken een waar feestje.

Wandafzuigkappen

Een wandafzuigkap is een typische traditionele afzuigkap. Van een klassieke wandschouw, veelal uitgevoerd in RVS tot een modernere versie van de schuin weglopende wandafzuigkap. Die laatste staat mooi in een strakke, moderne keuken en is praktisch omdat u uw hoofd er niet tegenaan kunt stoten tijdens het koken.

Afzuigsystemen In De Keuken Welke Past Bij U
Afzuigsystemen In De Keuken Welke Past Bij U

Inbouw afzuigkappen

Een afzuigkap die geïntegreerd is in de bovenkasten van de keuken, is een inbouw afzuigkap. Ook kan een inbouw afzuigkap in het verlaagde plafond of in een koof worden verwerkt. Die laatste wordt steeds vaker toegepast in keukens en is ook een populaire keuze. Het ziet er erg strak uit maar valt niet direct op als u de keuken inkijkt. Voor het geval u handen te kort komt is het goed om te weten dat Siemens een plafondunit heeft waar u met behulp van een spraakassistent of Home Connect App op de smartphone de afzuiging kunt bedienen. Handig!

Afzuigsystemen In De Keuken Welke Past Bij U

Vlakscherm afzuigkappen

Een vlakscherm afzuigkap wordt ingebouwd in een bovenkast van de keuken. Vervolgens trekt u het vlakscherm uit. Hierdoor is het – indien deze niet gebruikt wordt – geen enorme blikvanger, maar is het subtiel weggewerkt in de keuken. Heeft u een smalle bovenkast van bijvoorbeeld 30 cm diep? Dan zijn er vlakscherm afzuigkappen speciaal van dit formaat. Erg compact en efficiënt.

Afzuigsystemen In De Keuken Welke Past Bij U

Afzuigkappen kookeiland

Tot slot zijn er speciale afzuigkappen voor het kookeiland. Deze hangen vrij in de ruimte en zijn vaak multifunctioneel. Niet alleen zuigen ze kookluchten af, ook zorgen ze voor functionele (wit licht) en sfeervolle (geel licht) verlichting. Deze afzuigkappen hangen hoog genoeg waardoor u zich hier niet aan hoeft te stoten. Daarnaast zijn het vaak echte design pieces in de keuken en is de afzuigkap juist een toevoeging in plaats van een stoorzender.

Afzuigsystemen In De Keuken Welke Past Bij U
Afzuigsystemen In De Keuken Welke Past Bij U

Afzuiging met recirculatie

Voor welke afzuiging u ook kiest, voor vrijwel ieder type afzuigkap is een tweeledige oplossing voor het afvoeren van kookluchten. Er wordt gebruikt gemaakt van een luchtafvoer naar buiten óf u kiest voor een afzuigkap met recirculatie. Middels de koolstoffilters worden kookluchten opgenomen, gefilterd en schoon weer teruggeblazen in de ruimte.

Ontdek welk afzuigsysteem bij u past

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een afzuigsysteem voor uw nieuwe keuken? Bespreek uw wensen met ons en samen stellen wij uw keuken samen. Bezoek ons in de showroom, maak een afspraak en laat uw ideale keuken ontwerpen en realiseren.