Een keukenblad kiezen: alle voor- en nadelen

Een keukenblad kiezen

Hoe kies ik het juiste keukenblad?

Het keukenblad bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de keuken. Maar dat niet alleen. Het keukenblad is ook de plaats waar je je groentes snijdt, de boterhammen smeert en je borden en glazen op plaatst. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over het type werkblad dat je kiest voor je nieuwe keuken. Ieder keukenblad heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen en voor elke situatie en elk budget is er een keukenblad. Daarom zetten wij voor jou de meest voorkomende keukenbladen op een rijtje samen met zijn voor- en nadelen!

Keramisch keukenblad

Keramiek is een van de beste materialen die je in je keuken kunt hebben. Het materiaal wordt gemaakt van een mengsel van porselein, klei, kleurstoffen en andere keramische bindmiddelen. Dit mengsel wordt vervolgens onder een hogedruk gebakken en geperst om een licht maar toch bijzonder stevig materiaal te verkrijgen.

Een fijn voordeel van een keramisch keukenblad is de hittebestendigheid. Schalen kunnen vanuit de oven rechtstreeks op keramiek geplaatst worden, tot een temperatuur van ca. 450 graden Celsius. Zorgen maken waar je al die hete pannen en ovenschalen kwijt moet is dus verleden tijd bij een keramisch keukenblad! Verder is een keramisch keukenblad gemakkelijk in onderhoud. Keramiek is makkelijk schoon te houden met een huishoudelijk schoonmaakmiddel of met Cif cream (zonder citroen). Kalkplakken zijn te verhelpen met natuurazijn.

Het is echter belangrijk dat u nooit schuurmiddelen en chemische producten gebruikt op een keramisch blad! Deze kunnen het oppervlakte van je blad onherstelbaar aantasten. Keramiek is wel sterk bestand tegen krassen en slijtage, maar het is altijd mogelijk dat scherpe voorwerpen schade kunnen veroorzaken op het werkblad. Wij raden je dus wel aan om altijd een snijplank te gebruiken.

De voordelen van keramiek kort op een rijtje:

  • Sterk bestand tegen hitte
  • Hoge vlek- en zuurbestendigheid
  • Sterk bestand tegen krassen en slijtage
  • Hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud
  • 10 jaar garantie

Granieten keukenblad

Graniet is voor 100% een natuurproduct, wat betekent dat ieder werkblad van graniet uniek is. Geen enkel deel is hetzelfde van kleur en structuur. Graniet geeft je keuken een luxe uitstraling zoals geen enkel ander keukenblad dat heeft. Het materiaal is, dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren, keihard en daardoor kras- en zuurbestendig. Zuren zoals limonade, citroenzuur of sinaasappelsap kunnen probleemloos worden gebruikt in je keuken. Voor het snijden van vlees of groenten word je geadviseerd om een snijplank te gebruiken.

Een werkblad van 100% natuurlijk materiaal heeft echter ook zijn nadelen. Zo is het materiaal licht poreus, waardoor vocht vrij snel in het aanrechtblad kan indringen. Dat heeft tot gevolg dat het aanrechtblad onherstelbaar beschadigd kan raken. Een glas wijn, agressief schoonmaakmiddel of bijtende vloeistof kan blijvende schade aanrichten. Ook kan graniet als gevolg van het gebruik matter worden. Een aanrechtblad van graniet vraagt dan ook om regelmatig onderhoud en veel zorgvuldigheid. Ook het unieke karakter van graniet heeft een nadeel: mocht je in een latere fase nog een extra stuk aanrechtblad nodig hebben, dan zal het een lange speurtocht worden om iets te vinden dat in de buurt komt van je eigen blad. Je moet dus bij de aankoop van je keukenblad goed anticiperen op eventuele vervolgprojecten in je keukenruimte.

De voordelen van graniet op een rijtje:

  • Uniek
  • Luxe uitstraling
  • Sterk bestand tegen krassen
  • Hoge zuurbestendigheid
  • 10 jaar garantie

Composiet keukenblad

Een aanrechtblad van composiet is samengesteld uit diverse materialen en dus niet een 100% natuurproduct (in tegenstelling tot graniet). Het heeft daarentegen wel een natuurlijke en luxe uitstraling, omdat het oogt als een natuurproduct. Composiet keukenbladen zijn, dankzij het productieproces, oersterk en in alle mogelijke kleuren te verkrijgen. Er zijn heel veel designs mogelijk doordat het materiaal is samengesteld uit kwarts, graniet en bindmiddel. Bij graniet zit je vast aan wat de natuur je biedt, maar in het geval van composiet zijn de kleuren ontwikkeld aan de hand van vragen van de klant.

Een nadeel van composiet is dat het hittegevoelig is. Er kunnen namelijk verkleuringen optreden op het blad als je er een hete pan op zet. Daarnaast kunnen er breuken ontstaan door een thermoshock wanneer de hitte het blad te snel opwarmt. Ook bestaat de kans dat er vlekken in het blad gaan trekken, als er bijvoorbeeld bijtende middelen op het blad terecht komen. Ook kan het blad verkleuren als je bijvoorbeeld een glas rode wijn morst op het blad, zeker als het blad een lichte kleur heeft.

De voordelen van composiet op een rijtje:

  • Natuurlijke uitstraling
  • Vele kleuren en soorten
  • Sterk bestand tegen krassen en slijtage
  • 10 jaar garantie

 Dekton keukenblad

Dekton is een nieuw materiaal dat zo hard is dat krassen en vlekken geen kans meer krijgen. Belangrijk om te vermelden is dat Dekton geen natuurlijk materiaal is. Dit heeft echter als voordeel dat het in talloze soorten, maten en kleuren te leveren is. Dekton is sterker dan composiet en biedt een betere slijtvastheid dan graniet. Dekton is in prachtige kleurstellingen te verkrijgen en is met het blote oog niet te onderscheiden van natuursteen.

Op een Dekton werkblad kan je zonder problemen een hete pan zetten.  Het werkblad zal niet gaan verkleuren, beschadigen of barsten wat het een stevige concurrent maakt voor composiet werkbladen. Daarnaast is dit materiaal bestand tegen sterke temperatuurwisselingen, waardoor het eventueel zelfs vrieskou kan doorstaan. Dekton is daarom ook zeer geschikt voor buitentoepassingen.

Verder heeft Dekton een zeer hoge krasbestendigheid. Het is beter bestand tegen slijtage dan bijvoorbeeld graniet. Ook is een Dekton werkblad geheel vlek vast. Je kan er dus zonder problemen wijn of koffie op morsen zonder dat dit vlekken veroorzaakt. Zelfs druppels chloor, afvoerreiniger of oven-ontvetter veroorzaken geen schade aan een dergelijk werkblad. Dit heeft te maken met de extreem lage poreusheid van het materiaal. Dekton bevat geen hars (zoals composiet) dat kan verkleuren door chemische invloeden. De hardnekkigste vlekken kunnen makkelijk van het werkblad worden verwijderd. Dekton is ook zeer goed bestendig tegen ultraviolette straling van de zon. Het werkblad zal dus nooit verkleuren, ook niet na tien jaar.

Het klinkt bijna onwerkelijk, maar er zijn bijna geen nadelen van een Dekton keukenblad. Het materiaal vergt geen onderhoud en gaat een leven lang mee. Hier betaal je echter wel een hoge prijs voor. Dekton is één van de duurste materialen om een keukenblad mee te maken. Je hebt dan wel een keukenblad waar je je geen zorgen hoeft te maken over beschadigingen en waar je je helemaal op kunt uitleven!

De voordelen van Dekton kort op een rijtje:

  • Sterk bestand tegen hitte, vorst en dooi
  • Hoge vlekbestendigheid
  • Sterk bestand tegen krassen en slijtage
  • Bestand tegen UV-stralen en kleurstabiliteit
  • 10 jaar garantie

Kunststof keukenblad

De keukenbladen zijn gemaakt van multiplex en hebben een afwerklaag van kunststof. Het belangrijkste voordeel van dit type aanrechtblad is de prijs. Kunststof werkbladen zijn namelijk goedkoop, goedkoper dan bijvoorbeeld graniet. Bovendien zijn kunststof keukenbladen minder kwetsbaar dan een aanrechtblad van graniet of composiet. Ook is kunststof goed te verwerken waardoor er veel soorten en maten beschikbaar zijn voor je keukenblad.

In tegenstelling tot keukenbladen van natuurproducten, heeft een kunststof werkblad vrijwel geen onderhoud nodig. Je hoeft het niet te behandelen en houdt het makkelijk schoon. Gebruik een mild schoonmaakmiddel zonder agressieve ingrediënten.

Een nadeel van een kunststof werkblad is dat het niet hittebestendig is. Hitte kan namelijk leiden tot kleurverschil of een gesmolten toplaag. Dit betekent dat hete pannen niet op het keukenblad gezet kunnen worden. Gebruik hiervoor een onderzetter. Ook moet er een snijplank gebruikt worden als je groente of vlees wil snijden. Een kunststof werkblad is namelijk niet krasbestendig. Tot slot heeft een kunststof werkblad een minder luxe uitstraling dan bijvoorbeeld graniet of composiet.

De voordelen van een kunststof keukenblad op een rijtje:

  • Prijs
  • Niet poreus
  • In alle soorten en maten verkrijgbaar
  • Onderhoudsvriendelijk

Advies over keukenbladen

Twijfel je nog over het type keukenblad? Laat je dan inspireren in onze showroom gevestigd in Oss. Wij hebben verschillende materialen keukenbladen die wij je kunnen laten zien om zo een indruk te krijgen van de uitstraling van een keukenblad. Vanzelfsprekend kun je ook terecht voor aanvullend persoonlijk advies! Ieder blad heeft namelijk verschillende voor- en nadelen en voor iedere situatie past een ander keukenblad. Wij helpen je daarom graag in onze showroom.

Bij ons krijgt u bovendien:

  • Direct een eerlijke prijs
  • Minimaal 5 jaar garantie op uw keuken
  • Uitsluitend a-merken keukens en apparatuur
  • Vakkundige montage & nazorg